20.1.2020

Ilmaston tilasta ahdistunut kuluttaja luopuu lentomatkailuun liittyvien kuvien jakamisesta

Ilmasto18.10.2019
undefined
Kuva: EPP / CC BY 2.0

Lentoliikenteen ilmastovaikutuksista huolestunut Aliisa Puukko, 29, on lopettanut kokonaan lentomatkojaan koskevan materiaalin jakamisen sosiaalisessa mediassa.

“Tuli sellainen olo, että tämä on pienintä mitä voin planeetan tulevaisuuden eteen tehdä” Puukko sanoo ja esittelee Instagramissa julkaisemiaan kuvia viimekesäiseltä junamatkaltaan Ouluun.

“On luonnollista, että muutos pelottaa ihmistä, joka on tottunut tiettyyn elintasoon. Suuria päästöjä aiheuttavan ja säännöllisesti tukemani lentoliikenteen kuvaamisesta sosiaaliseen mediaan oli kuitenkin lopulta helppo luopua. Nykyisin tuntuu hullulta, että vielä vuosi sitten saatoin itsekkäästi jakaa kuvan [Helsinki-Vantaan lentoaseman anniskeluravintola] Oak Barrelissa nauttimastani, matkaa edeltävästä kuoharilasillisesta.”

Tutkimusten mukaan Puukko ystävineen edustaa kasvavaa joukkoa erityisen tiedostavia ihmisiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan ympäristön tilaan omalla toiminnallaan.

“On ollut ilo huomata, että edes aktiivisin Kaakkois-Aasian reissaajakaverini ei jakanut viimeisen spontaanin Thaimaan-matkansa aikana yhtään kuvaa julkisella Instagram-tilillään”, sovelluskehittäjänä työskentelevä Puukko iloitsee.

Puukko itse aikoo tehdä saman matkatessaan jouluksi vietnamilaiseen, hauraan ekosysteemin yhteyteen rakennettuun saarikohteeseen. Suunnitelmiin kuuluu myös älypuhelimen kestävä jättäminen hotellille ennen pahoinpidellyllä elefantilla ratsastamista.

Osalle Puukon kaltaisista kestävään kehitykseen uskovista ihmisistä uusi kuluttamisen malli koskee lentokentällä ja lentokoneessa otettuja kuvia. Pidemmälle menneet ovat uuden tietoisuuden tasonsa siivittäminä lopettaneet myös muita ekologisesti kestämättömän arkensa osa-alueita esittelevän materiaalin jakamisen.

Lentämisen lisäksi erityisesti korkeasti koulutetut, ilmastoahdistusta potevat suomalaiset ovat vähentäneet tuntuvasti niin yksityisautoilua, shoppailua kuin liharuoan kulutusta koskevan kuva- ja videomateriaalin jakamista.

“Kun vain päättää muuttaa toimintaansa, ei muutosta pian enää edes huomaa.”

Jutun julkaisuhetkellä Puukko oli jättänyt välistä myös Pasilaan avatusta kauppakeskus Mall of Triplasta ostamansa collegepaidan taltioimisen.