20.1.2020

Kadonneeksi luultu kolmas korinttilaiskirje hämmentää tutkijoita naisvihallaan

Korinttilaiskirjeet18.2.2019
undefined

Belgialaisen tutkijaryhmän löytämä, aiemmin tuntematon korinttilaiskirje on ravisuttanut niin historiantutkimuksen kuin teologiankin maailmaa. Kohun keskellä on apostoli Paavali Tarsolaisen noin 50 ajanlaskun alkamisen jälkeen kirjoittaman kirjeen misogyyninen sisältö.

Siinä missä kaksi aiempaa korinttilaiskirjettä painottivat rakkauden suurta voimaa, ihmisen haavoittuvuutta sekä yhteiskunnan heikoimpien puolustamista, määrittävät Paavalin viimeistä tekstiä kirjoittajan henkilökohtaiset pettymykset “naisiin” sekä vastakkaisen sukupuolen syyttäminen isosta litaniasta epäkohtia.

“Tasa-arvo on mennyt liian pitkälle ja kaikki valta on naisilla. Valkoinen heteromies on koko pyhän keisarikunnan syrjityin ryhmä”, valittaa muinaisen Rooman alueella elänyt, vuonna 64 kuollut lähetyssaarnaaja.

“Nainen voi hetken esittää kiinnostunutta, mutta vaihtaa miestä lennosta heti kun joku aivoton, jykeväleukainen gladiaattori tai aureuksillaan leveilevä senaattori astuu kuvioihin. Nykyajan valeriamessalinat eivät paljoa sivistyneistä ja rakastavista apostoleista välitä, vaan panevat aina ylöspäin.”

Paavali ei tähän tyydy, vaan mainitsee tekstissä nimeltä myös muutamia, haluttuina pidettyjä aikalaismiehiä.

“Välillä tuntuu, että saadakseen huomiota pitäisi olla Keefaksen tai vähintään Marcus Vipsanius Agrippan kaltainen alfa”, tykittää kristinuskon historian kirkkaimpiin merkkihenkilöihin laskettava Paavali viimeiseksi jääneessä julkaisussaan.

Tulenkatkuinen ja edeltäjiään selvästi lyhyempi teksti päättyy Tarsolaisen uhoon siitä, miten pettymyksistään huolimatta hän ei vastaisuudessakaan aio “panna seiskoja” vaan suuntaa voimistelemaan ja näin nostamaan markkina-arvoaan.