20.1.2020

Linda Liukkaan lastenkirja “Alipalkattu Ruby ohjelmoi yksityisyyttä loukkaavan sovelluksen 23-vuotiaalle toimitusjohtajalle” vie lukijan matkalle startup-yritysten maailmaan

Työelämä3.5.2019
undefined

Lastenkirjailija ja ohjelmoinnin opettaja Linda Liukas on julkaissut jatkoa kansainvälisesti menestyneelle, Hello Ruby -kirjasarjalleen, joka tarjoaa lapsille taianomaisen ja ilahduttavan tavan tutustua tietotekniikan eri osa-alueeseen. Kirjasarjan uusimmassa osassa päähenkilö Ruby seikkailee kuvitellussa startup-yrityksessä ja sukeltaa vastikkeettomien ylitöiden, stressin aiheuttaman alkoholismin ja työntekoa häiritsevien johtamisvillitysten ihmemaahan.

“Ruby-kirjasarja on suunniteltu opettamaan lapsille tulevaisuuden taitoja vedoten näiden luontaiseen uteiliaisuuteen ja oppimishaluun hauskalla tavalla”, kertoo kirjan julkistamistilaisuudessa puhunut Liukas. “Kirjan jokainen sivu esittelee startup-maailmaan liittyvän pähkinän ja kannustaa lukijaa ratkaisemaan ongelman luovalla tavalla.”

Kirja etenee loogisesti helpoista käsitteistä kohti haastavampia pulmia tarjoten lukijalleen mielekkään, porrastetun oppimiskokemuksen. “Ensimmäisessä luvussa Ruby joutuu ainoastaan nousemaan joka aamu seisomaan ja katsomaan, kun projektipäällikkö siirtelee Kanban-taululle sijoitettuja post-it-lappuja. Aamupalaverin aikana huijarisyndrooman kourissa pyristelevää Rubya tentataan alkavan päivän työtehtävistä tämän työtoverien edessä.”

“Kuitenkin jo heti seuraava tehtävä vie Rubyn lauantaina järjestettävään luovaan kävelypalaveriin, joka järjestetään koska yksi yrityksen perustajista on lukenut blogikirjoituksesta [Tesla-yrityksen perustaja] Elon Muskin pitävän palaverinsa samalla tavalla”, hehkuttaa Liukas ja painottaa, että edes tässä vaiheessa kirjaa kumpaankaan tilanteeseen ei ole ilmeistä tai helppoa ratkaisua.

Kun perusteet on käyty läpi, siirtyy kirja tilanteisiin, jotka vaativat enemmän soveltavaa ongelmanratkaisukykyä. “Palaverihaasteiden jälkeen Ruby joutuu käyttämään kuuden vuoden koulutuksen ja työkokemuksen aikana kehittyneitä taitojaan ohjelmoidakseen intrusiivisen, GDPR-säännöksiä rikkovan mekanismin, jonka tuottamaa tietoa vallasta humaltunut, epäpätevä markkinointipäällikkö syöttää 16 000 euroa kuukaudessa maksavaan hyödyttömään data-analytiikkaohjelmistoon”, kuvailee silminnähden innostunut Liukas.

“Lisähaasteena Rubyn on samalla nyökyteltävä ja hymyiltävä kymmenille lyhenteille, anglismeille ja muotisanoille, jotka yrityksen narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä toimitusjohtaja on omaksunut arkipuheeseensa.”

Puhuttaessa kirjan tarjoamista, välillä monimutkaisistakin konsepteista Liukas painottaa, ettei lasten oppimiskykyä ja älykkyyttä tulisi aliarvioida lastenkirjoja kirjoittaessa ja esittelee viimeisen kappaleen, jossa päähenkilö kohtaa oikeaan työelämään verrattavissa olevia haasteita.

“Rubyn viimeinen tehtävä alkaa kun hän joutuu ainoana naispuolisena työntekijänä raportoimaan seksuaalisesta ahdistelusta HR-päällikölle, joka käy viikottain kyseisten ahdistelijoiden kanssa pelaamassa frisbee-golfia ja juomassa kännit. Tästä innokas oppija voi lähestymistavasta riippuen päästä erilaisiin lopputuloksiin, kuten firmasta ulos savustamiseen tai julkiseen häpäisyyn sekä tappouhkauksien saamiseen Twitterissä”, myhäilee Liukas.

“Nämä tehtävät ovat joskus lukijoiden vanhemmillekin haastavia!”