19.10.2021

Marinin hallitus valmis hakemaan Teuvo Hakkaraisen kotiin

Maahanmuutto12.12.2019
undefined
Muokattu kuvasta: Santeri Viinamäki / CC BY SA 4.0

Suomen hallitus on päättänyt, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen lennätetään takaisin Suomeen. Päätöstä pohjusti tulinen keskustelu siitä, miten Brysselissä jo useita kuukausia asunut Hakkarainen sopeutuisi takaisin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suojelupoliisi on varoittanut, että europarlamentissa mahdollisesti radikalisoitunut Hakkarainen on kansallinen turvallisuusriski. 

“Varsinkin pikkujoulukautena Hakkaraisen profiiliin sopivien yksilöiden alttius väkivaltaan ja jopa poliitikkojen seksuaaliseen ahdisteluun kasvaa. Lisäksi uhkana on kristinuskon pyhättöjen häpäisy, jopa varkaudet”, Suposta tiedotetaan.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli totesi puolestaan, että parlamentissa olevat, Hakkaraisen kaltaiset ja vaikutteille alttiit yksilöt ovat vaarassa omaksua äärimmäisiä ideologioita.

”Se, että nämä ihmiset ovat täällä, ei tarkoita, etteivät he olisi uhkaksi koko maailmalle”, Sassoli muistutti.

Aiemmin tällä viikolla ulkoministeriöstä vuosi ulos Operaatio Sahana tunnettu suunnitelma, joka sisälsi Hakkaraisen paluuta koskevia yksityiskohtaisia käytännön toimia. Suunnitelman mukaan Hakkarainen saapuisi Suomeen lentoyhtiö airBalticin reittilennolla sunnuntaina. Matkaan kuuluu reilun kuuden tunnin välilasku Latvian Riikassa ennen Helsinki-Vantaan lentoasemalle jatkamista.

Suomen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) painotti keskiviikkona, että keskusta hyväksyy Hakkaraisen paluun. Sama ei kuitenkaan koskisi Hakkaraisen kollegaa, niin ikään Brysselissä loppukesästä asti asunutta europarlamentaarikko Laura Huhtasaarta (ps).

“Huhtasaari lähti Brysseliin täysin tiedostaen toimintansa vakavuuden. Häntä ei mielestäni pidä auttaa”, Kulmuni painotti.

Oikeuskansleri taas varoitti jo aiemmin joulukuussa, että Hakkaraisen erottaminen Huhtasaaresta voisi vain lisätä miehen kärsimystä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi hallituksen päätöstä tuoda Hakkarainen takaisin kovin sanankääntein.

“Punavihreä ja fanaattinen hallitus on näyttänyt todelliset värinsä. Mistä Suomea rangaistaan?”