29.7.2021

MTK:n uusi päärakennus valmistetaan kokonaan kotimaisesta lihasta

Arkkitehtuuri5.4.2019
undefined

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Helsingin keskustaan nouseva päärakennus rakennetaan ainoastaan Suomessa tuotettua lihaa käyttäen. Maanviljelijöden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien ammatti- ja etujärjestön puheenjohtaja Juha Marttila on päätöksestä innoissaan.

“Suomalainen lihantuottaja on vastuullinen ja yritteliäs. Tämä on tapamme osoittaa arvostuksemme alan yrittäjiä ja työntekijöitä kohtaan”, Marttila kehuu.

“Aikana jolloin lihantuottajat ja -jalostajat sekä terveellinen sekaruokavalio ovat jatkuvien hyökkäyksien kohteena, moderni lihatorni keskellä maan pääkaupunkia välittää tärkeän viestin. Kotimainen liha on kestävä menestystarina, eikä siinä ole mitään hävettävää.”

Helsingin Kamppiin parasta aikaa nousevan kahdestatoista lihakerroksesta rakentuvan talon ulkokuori on valmistettu pääsääntöisesti naudasta. Toimiston sisustuksessa, kuten lattiassa ja työskentelytiloissa, on käytetty taas suurelta osin kymmenien eri sikatilojen tuotteita.

“Arkkitehtuurin symbolisen arvon lisäksi työntekijöiden viihtyyys ja hyvinvointi on ollut meille sydämen asia. Siksi työpisteiden viimeisteilyyn kelpasi ainoastaan suomalainen rypsiporsas”, Marttila painottaa.

Ehdoton vaatimus rakennusyrityksille oli nollahävikkiin pyrkiminen. Tämän vuoksi jokainen arkkitehtuurillisesti uniikkia liharakennusta varten teurastettu eläin on käytetty lähes kokonaisuudessaan. Esimerkkinä kerrostalon runko, joka koostuu naudan luusta sekä odotus- ja neuvottelutilojen luonnollisen väriset sekä tuoreen kosteat nahkasohvat.

MTK:n lihatalo avaa ovensa toukokuussa, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) saapuu seremoniallisesti katkaisemaan pääsisäänkäynnin eteen ripustetun pekoninauhan. Jo huhtikuun alkupuolella ensimmäiset kevätauringon säteet ovat sopivasti tuoneet talon ulkoseinille kauniin ruskehtavan sävyn.

“Voisiko sanoa, että aika talon ovien avaamiselle on todellakin ‘kypsä'” parasta aikaa kyljysvajaa kesämökilleen rakentava Marttila nauraa.