20.1.2020

Paikallinen rasisti uskaltaa vihdoin olla oma itsensä

Rasismi22.5.2019
undefined

Oululainen Jari Manner kiittelee suomalaisen yhteiskunnan viime vuosina ottamia harppauksia rasistisen käytöksen hyväksymisessä.

“Vielä 90-luvulla ihmisiä etnisten viiteryhmiensä perusteella arvottavat mielipiteeni tuomittiin lähes yksiselitteisesti”, Painajaisten sulatusuuni -blogia ylläpitävä Manner muistelee.

“Eteenpäin on kuitenkin menty.”

Yhteiskunnan moniäänisyyden kasvusta Manner kiittelee erityisesti oikeistopopulismin nousua, joka on esimerkillään antanut Mantereelle sekä tämän tovereille rohkeutta tuomita ja vainota huonompina pitämiään ihmisryhmiä äänekkäämmin kuin koskaan.

“Kun edes kansanedustajat eivät kohtaa seuraamuksia ihmisvihamielisistä ja Suomen lakia rikkovista puheenvuoroista sekä teoista, voidaan ylpeänä todeta, että muutosten tuulet todella puhaltavat.”

Arjen esimerkkinä edistysaskelista 52-vuotias Manner mainitsee taannoisen illanvieton lukuisista rasisteista koostuvan kaveriporukkansa kanssa. Railakkaaksi edenneen illan aikana seurue kailotti kovaan ääneen avoimen loukkaavia ja luonteeltaan väkivaltaisia, maahanmuuttajia koskevia fantasioitaan.

“Olisitte nähneet ilmeeni, kun edes ravintolan henkilökunta ei puuttunut käytökseemme. Tultiinpa naapuripöydästä jopa kiittelemään rohkeuttamme!” Manner kertaa innostuneena ja huomauttaa, ettei tämän edesmennyt isä Taavi kavereineen olisi uskaltanut edes haaveilla vastaavasta.

“Kaiken alussa oli unelma. Unelma maailmasta, jossa minä ja muut kaltaiseni voisivat ylpeästi todeta olevansa ei-valkoisia rotuja vihaavia rasisteja”, silminnähden liikuttuneena oman rasisti-isänsä kannustavia sanoja muisteleva Manner totesi.

“Jos tarinani rohkaisee edes yhtä nuorta ihmistä käyttäytymään rasistisemmin koulussa, kotona, harrastuksissa tai töissä, olen osuuteni tehnyt.”

“Maailma ei ole silti vielä valmis”, Manner huomauttaa. Parannettavaa on miehen mukaan erityisesti tämän harrastamassa homo- ja transfobiassa, joka pienistä voitoista huolimatta kohtaa kritiikkiä lähes viikoittain.