20.1.2020

Painostuksen alla murtunut UniCafe tuo lehmät takaisin ravintoloihinsa

Maatalous7.11.2019
undefined

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama UniCafe palauttaa suomalaiset naudat opiskelijaravintoloihinsa. UniCafe taipui päätökseen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton painostuksen sekä erityisesti liiton maaseutunuorten aiemmin tällä viikolla järjestämän mielenilmauksen seurauksena.

“Aikaisemman käsityksemme mukaan ravintoloidemme tiloissa hallitsemattomasti kuljeskelevien nautojen poisto oli kestävä teko”, UniCafen tiedotteessa todetaan.

“Maaseutunuorten tuotua kaksi lehmää keskustan opiskelijaravintolamme eteen silmämme kuitenkin avautuivat. Myös jatkossa lähialueelta saapuvat naudat ovat oleellinen osa kaikkien UniCafe-ravintoloiden ympäristöä sekä tunnelmaa.”

Kyseessä on ilouutinen kaikille märehtivien, keskiarvolta reilun tonnin painoisten sorkkaeläinten seurasta nauttiville ruokailijoille. 

Lehmien häätöä opiskelijaravintoloista aiemmin vahvasti kritisoinut MTK kiittelee päätöstä.

“Vapaana opiskelijaravintoloissa laiduntavat, ihmisen läheisyydestä nauttivat ja näitä kohti komeasti mylvien hakeutuvat bos taurus -naarasnaudat vahvistavat kaupunkilaisten kytköstä maaseutuun ja luontoon”, tuottajaliiton johtoryhmästä todetaan.

Myös opiskelijoiden valinnanvapautta painottavalta MTK:lta lisätään, että työtä on vielä jäljellä.

“Lehmän lisäksi suomalainen kana, porsas ja riistaeläin kuuluvat olennaisesti kokonaisvaltaiseen ruokailukokemukseen. Tapahtui eläinten käyskentely sitten työpaikalla, kotona tai juhlahetkinä. Jos ei ole aterioinut tai edes kahvitellut suomalaisen hirven, tuon metsiemme jalon kuninkaan arvokkaassa seurassa, ei ole elänyt.”

MTK:n maaseutunuorten suunnitelmissa on tuoda jatkossa myös suomalaisia, jatkuvien hyökkäyksien kohteena olevia pienviljelijöitä kasvukeskusten anniskeluravintoloihin.