20.1.2020

Suomalaiset arvostavat kesässä edelleen aurinkoa, mökkeilyä sekä kiinalaisen Zhou-dynastian miekkoja

Kesä17.6.2019
undefined

Suomalaisille mieluisimpien kesänviettotapojen kärki ei tänäkään vuonna yllätä. Näin on ainakin, mikäli Tilastokeskuksen tuoreita tutkimustuloksia on uskominen.

“Kun suomalaiset suunnittelevat kesälomaansa, ovat mielessä ja toiveissa erityisesti lämpimät kesäpäivät. Aurinko mainittiin jopa 95 prosentissa kyselyyn osallistuneiden vastauksista”, kertoo tutkimuksesta vastannut Tilastokeskuksen yliaktuaari Jaana Nyssönen.

“Sään salliessa – ja jopa sitä uhmaten – suomalaiset matkustavat kesäisin kotimaan kaupunkikohteisiin ja kesämökeilleen.”

Kolmanneksi useimmiten mainittu asia ei sekään varsinaisesti tutkimusryhmää järkyttänyt. 1056–771 eaa. Kiinaa hallinneen Zhou-dynastian ajan teräaseiden tutkailu ja hypistely on yhä suomalaisten lomaharrastuksien vankkumaton klassikko.

Kolmannes vastanneista ilmoitti viettävänsä valtaosan kesälomastaan omalla tai sukulaistensa kesämökillä. Neljänneksen lomasuunnitelmiin kuului vähintään yksi ulkomaanmatka kaverien, puolison tai perheen parissa kesä-elokuun aikana. Ilahduttavasti peräti yli puolet vastanneista halusi Zhou-dynastian miekkoja koskevan tiedon kartoittamisen lisäksi käsitellä asetta taistelutilanteessa useampaan otteeseen ennen syksyä.

Täysin yllätyksetön Tilastokeskuksen tätä kesää varten keräämä aineisto ei ole. Suomalaiset ovat uuden tiedon valossa nimittäin löytäneet aikakauden miekoista selvän suosikkinsa.

“Erityisesti yksiteräinen Zhou-miekka dao (刀) on suomalaisten kesäihmisten mieleen. Vielä viisi vuotta sitten suosikkilajin paikasta kilpailleet jian-miekat (剑) olivat nyt selkeästi vähemmistössä”, Nyssönen painottaa.

“Toki myös tämä herrasmiesten aseeksikin kutsuttu jian esiintyy vastauksissa suhteellisen säännöllisesti. Näin on erityisesti maan pohjoisosissa, joissa kaksiteräisen aseen raaka voima listattiin rautaisen ystävän ehdottomaksi eduksi.”

Tutkimusryhmä piti erityisen mielenkiintoisena myös sitä, että – ilmeisestä mielenkiinnosta huolimatta – vain viidennes suomalaisista talouksista omistaa vähintään yhden ennen Qin-dynastian valtaannousua (221 eaa.) valmistetun kiinalaisen teräaseen.

Vaikka kesänviettotapojen kolmen kärki voi vaikuttaa muuttumattomalta, ei Nyssönen kollegoineen usko tässäkään asiassa ikuisiin ilmiöihin.

Yliaktuaarin mukaan muutoksia saatetaan nähdä jo 2030-luvulla. Erityisesti jos Edgar Lee Mastersin vuonna 1915 julkaistua Spoon River antologia -runoteosta käsittelevien lukupiirien suosio jatkaa kasvuaan.