20.1.2020

Vaalikeskustelun juontaja joutuu takavarikoimaan Li Anderssonin kultaisen totuuden lasson

Li Andersson3.4.2019
undefined
Muokattu kuvasta: Raimo Miettinen / CC BY-SA 4.0

YLEn myöhään eilisiltana suorana lähetyksenä televisioima vaalikeskustelu jouduttiin keskeyttämään noin kymmenen minuutin ajaksi, kun keskustelun juontajana toiminut Seija Vaaherkumpu kutsui vasemmistoliiton puoluejohtaja Li Anderssonin sivuun puhuttelua varten. Puhuttelun jälkeen Vaaherkumpu joutui käyttämään juontajan valtuuksiaan takavarikoidakseen Anderssonin ensisijaisena aseenaan käyttämän kultaisen totuuden lasson.

Puhuttelu seurasi välikohtausta, jossa Andersson keskeytti vanhustenhuoltoa käsittelevää puheenvuoroaan käyttävän Petteri Orpon (kok) lassoamalla tämän suurieleisesti korviahuumaavan sotahuudon saattelemana. “Sopimus on lupaus ja lupaus on ikuisesti rikkomattomissa!” julisti Andersson seisoen uhmakkaana muiden puoluejohtajien keskellä.

Orpon yrittäessä protestoida yllätyshyökkäystä Anderson jatkoi puhettaan. “Vasemmistoliitolla on sanonta: Älä tapa, jos voit haavoittaa. Älä haavoita, jos voit tyynnyttää. Älä purista kättäsi nyrkkiin ennen kuin olet ojentanut sen ystävyyden merkiksi”, lausui Andersson ilmeensä tummuessa. “Ja sinulle, Petteri [Orpo], käsi on ojennettu liian monta kertaa!”

Silminnäkijöiden mukaan välikohtauksen jälkeen käydyn lyhyen mutta kiivassanaisen keskustelun aikana kuultiin sivuun ohjatun Anderssonin vetoavan Vaaherkummun oikeudentajuun. “Vääryyttä kohdatessaan voi toimia tai olla toimimatta. Ja kautta Jumalattaren, olemme olleet riittävän kauan toimettomia”, puolusti Andersson, jolle Vaaherkumpu yritti turhaan kerrata protokollan mukaista keskustelutapaa, jota vaalikeskustelussa tulisi noudattaa. “Jos oikeuden puolustaja antaa protokollan asettua tielleen, ei tämä ole koskaan todella puolustanut oikeutta”, Andersson jatkoi.

Tapahtuma on jatkoa useiden välikohtausten sarjalle, jossa ensimmäistä kansanedustajakauttaan istuvan Anderssonin käytökseen on jouduttu puuttumaan. Vuonna 2017 Andersson jouduttiin poistamaan eduskunnan täysistunnosta tämän käytettyä Athenen suojeluksen rannesuojia torjuakseen silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) talouspoliittisen argumentin ja uudestaan vuonna 2018, kun Andersson käytti Themysceran kuninkaallista tiaraa leikatakseen paperille tulostetun, yli tuhatsivuisen sote-esityksen symbolisesti kahtia koko eduskunnan edessä.

Anderssonia on myös syytetty pahuudenvastaisessa taistelussa käytetyn näkymättömän avaruusaluksen polttoainekustannusten kattamisesta eduskunnan kululaskulla.

Vaalikeskustelun jälkeen tavoitettu Andersson kommentoi välikohtausta tiedotusvälineille: “Supersankari ei lopulta ole kuin tavallinen ihminen, joka on oppinut peittämään inhimilliset heikkoutensa. Kultainen lasso on pelkkää köyttä – toisin kuin ainoa todellinen lasso: kansan yhtenäisenä kaikuva, oikeutta janoava ääni.”