20.1.2020
undefined
Annan Matkassa13.4.2019

Venetsialainen risotto

45 minuuttia
6 annosta
Vaikea

Viime kesän matkamme Venetsiaan palaa mieleen entistä vahvempana näin kevätpakkasilla.  600–1700 luvulla maailmankuuluna kauppatasavaltana toiminut Venetsia on ehdottomia lempikohteitani maailmassa.

Herkullisen risoton ei pidä olla monimutkainen tai vaikea kokata. Kunhan muistaa sekoittaa risottoa jatkuvasti eikä anna taideteoksen kuivua. Kuivaa kun ei ollut tasavallan historiakaan!

AINEKSET

3 dl risottoriisiä (oma lempparini on muun muassa 1000-luvun alussa Savoijin ruhtinaskuntaan liitetyn Piemonten alueella sijaitsevan Novaran ja Vercellin alueella kasvava carnaroli-lajike!)

4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
8 dl kasvislientä
2-3 desiä valkoviiniä (Venetsian kauppamahdin ja uljaiden dogejen malja!)
2 dl parmesaaniraastetta

Hämmentävä on myös Venetsian tasavallan tarina. Tasavaltahan syntyi jo 600-luvulla Rooman mahdin heikentyessä alueella. Venetsia toimi turvapaikkana alueen vainotuille.

Adrianmeren pohjoisen poukaman kauppatoiminnallaan käytännössä omistamaa Venetsiaa johti 1000-luvulla dogeksi kutsuttu johtaja kymmenmiehisen neuvoston kanssa.


Risotto saisi sotilaallisesti ja diplomaattisesti kunnostautuneen doge Andrea Grittinkin (1455–1538) hymyilemään.

1200-luvulla Venetsia toimitti laivaston Neljännen ristiretken johtajille sillä ehdolla, että nämä valtaisivat Venetsian valtaa kapinoineen Zadarin kaupungin nykyisen Kroatian rannikolla. Venetsia oli osa myös surullisenkuuluisaa Kostantinopolin valtausta 1204. Venetsia hallitsi ympäröiviä meriä niin kaupan kuin miekankin voimalla.

(Meren herruuteen perustuvaa mahtia kutsutaan muuten talassokratiaksi!)

Mutta se risotto 😀

Kaada oliiviöljy ja sipulisilppu lämpeävälle pannulle. Älä anna pannun siis kuumeta kokonaan ennen tätä.

Kuullota sipuli nostamalla levyn lämpöä rauhallisesti. Sekoittele sipuleita jatkuvasti, kunnes ne saavat keltaisen värin.

Keltaisesta väristä tulee mieleen Venetsian tasavallassa käytetty valuutta, ducat.

1400-luku oli Venetsian voittokulkua. Tasavalta laajeni vuosisadan alussa kattaen muun muassa Paduan, Veronan ja Esten alueelle.

Luonnollisesti tasavalta sai myös ison pätkän Dalmatian rannikkoa (nykyisen Kroatian alue) vastarannalla. Unkarin sisällissodan avittamana Venetsia osti alueen Istriasta Albaniaan maanpaossa Napolissa olevan Unkarin kuningas Ladislauksen näpeistä. Ja vain 100 000 ducatin edulliseen hintaan! (Frederic Chapin Lane: Venice, A Martimie Republic. 7. painos. Johns Hopkins University Press. 7. painos. 1973.)

Vastavetona Milanon ruhtinas Giangaleazzo Viscontille Venetsia asetti Dalmatiaan oman kuninkaansa, Zaran kreivi Filippo Stipanovin.

Meninpä taas historian sivupoluille. Aika kuullottaa riisi!

Lisää siis riisi pannulle ja kuullota pari minuuttia. Lisää viini ja hämmennä niin kauan, että noin puolet viinistä on imeytynyt riisiin.

Lisää lientä vähitellen ja anna riisin paksuuntua. Hauduta risottoa vähän aikaa ja pyörittele, etteivät ainekset vaan kuivu.

Ettei vaan käy niin kuin Venetsialle Napolenin sodissa. Ottomaanien merivalloitukset alkoivat jo 1423. Tästä alkoi myös sota Venetsiaa vastaan. Se jatkuikin osittain koko vuosisadan läpi. Rytinässä Venetsia menetti mm. Bosnian kuningaskunnan vuonna 1463.

1400–1500-luvun Venetsian tasavalta ulottui maantieteellisesti sekä kaupan kautta nykyisen Pohjois-Italian alueelta aina Lähi-Itään asti. Lähde: Wikipedia.

Jos risotto ehtii kuivua, voi illallisesi kohtalo muistuttaa Venetsian mahalaskua 1500-luvulla. Silloin tietysti Paavi Julius III:n johtajama, Venetsian vastainen Cambrain liiga puristi tasavaltaa. Vastustajien liittoutumana kuuluva Ranskan kuningas Louis XII valloitti käytännössä kaikki Venetsian edellisellä vuosisadalla valtaamat alueet.

Kaupan- ja sodankäynnin herkkupala. Risoton valmistus on ainakin Venetsian tasavallan poliittista järjestelmää yksinkertaisempi! (Kuva: Wikipedia)

1500-luvulla Venetsia koki myös muita suuria tappioita, kuten italialaissotien surullisenkuuluisassa Agnadellon taistelussa. 1600-luvun alussa Venetsian taloudellinen mahti alueella oli selvästi heikentynyt erityisesti maustekaupan hiljenemisen vuoksi.

Mausteista puheen ollen. Mausta risotto oman makusi mukaan.

Mutta joo. Näin ne suurimmatkin mahdit romahtavat. Sääli sinänsä, koska ainakaan minun mielestäni maailma ei koskaan nähnyt Venetsian kauppatasavallan todellista mahtia.

Lisää risottoon tarvittaessa lientä.

Koristele persiljalla ja parmesaanilla.